CİLDİNİZİ GÜNEŞTEN NASIL KORUMALISINIZ? HANGİ GÜNEŞ KREMİ KULLANILMALIDIR?

Güneş ışınları cildimiz için hem faydalı hem de zararlı etkilere sahip olabilir. Güneşin doğal ışığından yararlanmak bedenimiz için D vitamini üretimi açısından önemlidir. Ancak güneş ışınlarına fazla maruz kalmak ciltte ciddi hasarlara yol açabilir. Bu nedenle yaz mevsiminde veya güneşli yerlerde güneşten nasıl korunuruz bilmek gerekir. Güneş ışınları, ciltte bırakabileceği hasarlar nedeniyle erken yaşlanmaya, leke oluşumuna, kızarıklık veya yanıklara neden olabilir. Güneş kremi kullanmak bir çözüm olsa da tek başına yeterli değildir. Cildinizi koruyabilmeniz için doğru güneş kremini kullanmalı ve ekstra hassas davranarak kıyafetlerinizi havaya göre tercih etmelisiniz.

Güneşten Korunmak İçin Önemli İpuçları

Yaz günlerinde güneşten faydalanırken zarar görmemek için bazı konularda dikkatli olmak gerekir. İlk olarak bronzlaşmak için uzun saatler boyunca güneşlenmekten kaçınmalısınız. Cilt güzelliği kazanmaya çalışırken ağır cilt hasarlarına maruz kalmamak adına güneşlendiğiniz saatlere çok dikkat etmelisiniz.

Ayrıca güneşte kaldıktan sonra hemen duş almak D vitamini sentezlenmesini engeller. Bu nedenle güneşlendikten en az 1-2 saat sonra duş almak daha doğrudur. Sahil bölgelerinde, kumlu ve çakıllı alanlarda şemsiyenin altında durmak yeterince koruma sağlamaz.

Kumdan ve çakıllardan yansıyan güneş ışınları da zarar görmenize neden olabilir. Güneşe çıkmadan önce güneş kremi sürmek ve birkaç saatte bir kremi yenilemek güneşin zararlı ışınlarından korunmanızı sağlayabilir. Ancak kullandığınız kremin özellikleri, sürme miktarınız, ürünü ne zaman satın aldığınız gibi faktörler de güneşten korunmanızı engelleyebilir.

Bu Saatlerde Güneşlenmeyin

Bronzlaşmak için güneşe çıkılacaksa güneş ışınlarının çok güçlü olduğu saatleri tercih etmemelisiniz. Özellikle saat 10.00 ve 16.00 arasında güneşlenmek yanmanıza ve cildinizde ciddi hasarlar meydana gelmesine neden olabilir. Normal günlerde de bu saatler arasında uzun süre güneşte durmamaya, durmak zorundaysanız da güneş kreminizi doğru uygulamaya özen göstermelisiniz.

Güneş Kreminizi Doğru Uygulayın

Güneş kremi alırken ürünlerin UVA ve UVB korumalı olmasına dikkat etmelisiniz. Güneşe çıkmadan önce cildinize yeteri kadar krem sürmeniz de oldukça önemlidir. Kremin homojen şekilde, vücudun görünen tüm bölgelerine sürülmesi gerekir. Emilim için 20-30 dakika bekledikten sonra güneşe çıktığınızda daha iyi bir korunma sağlamış olursunuz.

Bir Önceki Yazdan Kalan Güneş Koruyucularını Kullanmayın

Güneş koruyucuların etkileri zaman içerisinde azalabilir. Bu nedenle önceki yaz sezonundan kalan güneş kremlerini kullanmamanız önerilmektedir. Her yaz yeni bir güneş koruyucusu kullandığınızda kremlerden ve spreylerden daha iyi etki alabilirsiniz. Hiç açılmamış ürünlerinizi diğer sezonda da kullanmaya devam edebilirsiniz.

Cilt Tipinize Uygun Ürünler Alın

Yağlı, karma, kuru, hassas ve akneli ciltler için özel üretilen güneş kremleri vardır. Cilt tipine uygun ürün satın alındığında kuruluk, yanma, akne oluşumu gibi olumsuz etkiler görülmez. Ancak cilt tipine uygun olmayan ürünleri tercih etmeniz sizi güneşten korusa bile ciltte farklı sorunlara neden olabilir. Ayrıca cildinize göre alacağınız ürün ve ürünler sayesinde güneş ışınlarının zararlı etkilerinden çok daha iyi şekilde korunabilirsiniz.

En Az 30 Faktörlü, UVA/ UVB Etkili Güneş Koruması Kullanın

Güneş kremlerinin üzerinde bulunan UVA, UVB ve SPF kavramları ürünlerin güneş ışığına karşı koruma sağladığını gösterir. En az 30 faktörlü güneş koruyucu tercih etmeniz güneşten gelen zararlı ışınlardan büyük ölçüde korunmanızı sağlar.

Daha hassas bir cildiniz varsa veya güneşte uzun süre vakit geçirecekseniz +50 veya +100 SPF güneş koruyucularını da tercih edebilirsiniz. Ancak UVA ya da UVB ışınlarına karşı koruyuculuğu olmayan ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız.

Güneş Koruyucunuzu Dışarı Çıkmadan Önce Sürün

Koruyucuyu güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürmek, ürünün emilmesini ve etki göstermesini sağlar. Güneşe çıktıktan sonra sürülen kremler, bu süre içinde güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmanıza neden olabilir. Ciltte koruyucu tabaka oluşturmak açısından güneşe çıkmadan önce koruyucu kullanmak daha doğrudur.

Ne Miktarda Kullandığınız Önemli

Kullandığınız ürüne ve cilt tipinize göre doğru miktarda koruyucu kullanmalısınız. Tüm vücut için kullanırken bir avuç içi kadar krem sürülmesi gerekir. Yalnızca yüz için kullanılacaksa çoğunlukla 1 ya da 2 parmak çizgisi kadar sürmek yeterli olur. Boyun bölgesi için de 1 parmak çizgisi kadar ürün kullanmak yeterlidir.

Kapalı Havalara Dikkat!

Dışarıda güneş yok gibi duruyorsa ve hava o gün kapalıysa bile güneşin zararlı etkileri hissedilebilir. Bu nedenle bulutlu günlerde ya da kapalı alanlarda da güneş koruyucu kullanmaya özen göstermelisiniz. Dolayısıyla bahar ya da kış aylarında da güneş koruyucu kullanmayı aksatmamalısınız.

Gölgede Durmak Yeterli Değil

Gölgede durmak sizi güneş ışınlarından tamamen korumaz. Gölge, UV ışınlarının bir kısmının size ulaşmasını engellese de yansımalardan veya gölgenin geçirgenliğinden dolayı farkında olmadan cildinize zarar verebilirsiniz. Bu yüzden gölgede veya kapalı alanlarda vakit geçirirken de tam koruma sağlamak istiyorsanız güneş koruyucu kullanmaya devam etmelisiniz.

Dudak ve Burun Üstünü Unutmayın!

Uzun süre güneşte kalmak, dudak ve burun üstü gibi hassas yerlerin daha çabuk kızarmasına neden olur. Güneş koruyucuyu burun üstüne ve dudaklara uygulamayı ihmal etmemek gerekir. Ayrıca dudakları korumak için güneş koruyucu yerine dudak koruyucu bir lip balm kullanabilirsiniz. Kimyasal içerikleri yanlışlıkla yutmaktan korkuyorsanız doğal içerikli lip balmları tercih edebilirsiniz.

Koyu Renkli ve Çok İnce Olmayan Kıyafetler Giyin

Güneşe çıkarken giydiğiniz kıyafetler de sizin güneşten korunmanızı sağlar. Açık renk kıyafetler güneş ışığını yansıtırken koyu renkler içine çeker. Bu nedenle güneşte kısa süre dursanız bile daha çok yanmanıza neden olabilir.

Ayrıca çok ince kıyafetler gözenekli yapıda olduğundan dolayı güneşin doğrudan vücudunuza geçmesini sağlar. Açık renk ve orta kalınlıktaki kıyafetlerle kendinizi daha iyi şekilde koruyabilirsiniz.

Bol Su Tüketin

Su, vücut için pek çok faydaya sahiptir. Bu faydalardan biri de güneşin zararlı ışınlarına karşı korumadır. Vücudunuzun sıcak havada susuz kalmaması için bol miktarda su içmeniz ve terleyerek kaybettiğiniz sıvıyı yerine almanız gerekir.

Susuz kaldığınızda cildiniz de kuruduğu için güneşten alacağınız zararlar daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Çok su içme alışkanlığınız yoksa güneş koruyucuyla birlikte cildinizi nemlendirmeyi de unutmamalısınız.

Gözlük ve Şapka Takın

Baş ve yüz bölgesinin güneşten korunması için şapka ve gözlük kullanımına özen göstermelisiniz. Kullanacağınız gözlükler, gözlerinizin UV ışınlarından korunmasına yardımcı olur. Ayrıca geniş bir şapka takarak yüzünüzü gölgede bırakabilir ve güneşten daha iyi bir şekilde korunabilirsiniz. Uzun süre güneş altında beklediğiniz günlerde de şapka kullanarak baş kısmınızı daha serin tutabilirsiniz.

 

 

GÜNEŞ KREMİ HAKKINDA HER ŞEY! NASIL OLMALI? NASIL KULLANILIR? NE ZAMAN SÜRÜLÜR?
DOĞRU GÜNEŞ KREMİNİ SEÇME KILAVUZU
Sepetim
Kapalı İstek Listesi
Kapalı Son Görüntülenen
Kategoriler
Gönder