Cilt bariyeri, cildi zararlı dış etkenlerden bir kalkan gibi koruyan ve katmanlardan oluşan bir yapıdır.

CİLT BARİYERİ NEDİR? NASIL ONARILIR VE GÜÇLENDİRİLİR?

Cilt bariyeri, cildi zararlı dış etkenlerden bir kalkan gibi koruyan ve katmanlardan oluşan bir yapıdır. Hava kirliliği, güneş ışınları, sert, kuru ve aşırı nemli hava koşulları cilt bariyerine zarar vererek bozulmasına, cildin yıpranmasına sebep olabilir. Bu nedenle koruyucu, önleyici yöntemler ve ürünler ile cilt bariyerini korumak gerekir.

Cilt Bariyeri Nedir?

Cilt bariyeri, cildin en üst katmanını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu katman, diğer cilt tabakalarını güneşin zararlı ışınlarından, kimyasal maddelerden, alerjenik koşullardan, zararlı bakterilerden ve değişken hava koşullarından koruma görevini üstlenir. Cilt bariyeri deri hücrelerinden ve yağ dokularından oluşan nem dengesini sağlayan ve zararlı bakterilerin dışarıda kalmasını sağlayan bir yapıdır.

Cildin en üst tabakası olan epidermis 3 tip hücre içermektedir:

Keratinositler, en yalın haliyle deri diye adlandırdığımız bölümdür. Epidermisin en dış tabakası olan stratum korneum olarak da adlandırılmaktadır. Bir duvar olarak düşünecek olursak cildi dışarıdan gelecek zararlı ve olumsuz her şeye karşı ve içerideki nemi hapsederek korur.

Melanositler, melanin üretmek ile görevli hücrelerdir. Cilde doğal cilt tonunu verir ve güneşin zararlı ışınlarından cildi korur.

Langerhan hücreleri, cildin zararlı bakterilere karşı bağışıklık kazanmasını ve savunma oluşturmasını sağlayan hücrelerdir.

Cildinizin bariyeri denildiğinde aslında cildinizin ilk katmanı olan yani epidermisin en üst tabakası olan statum corneum’dan söz edilmektedir.

Cilt Bariyeri Neden Bozulur?

Cilt bariyeri, zararlı dış etkenlerden olan yoğun güneş ışığına, cildin ihtiyacından fazla ya da az kimyasal, kozmetik ve hijyenik ürünlere, ani ve sert bir şekilde hava koşullarına maruz kaldıkça ve bunlara ek olarak az su tüketimi ve yaş alımı ile cildin doğal bir süreç olarak nem ve elastik oluşunu kaybetmesi ile zarar görmeye başlar. Cilt bariyeri zarar gördüğünde ciltteki nem ve sebum dengesi değişir ve bozulur. Böylece cilt bariyeri koruyucu etkisini yitirip alerjen gibi dış etkenlerin cilde nüfuz etmesine izin verebilir bir hale gelir. Bozulan ve düzgün işlev görmediği durumlarda cilt bariyeri kızarıklık, kuruluk, kaşıntı, nemsiz görünen ve tahriş olmuş cilt yüzeyi gibi bazı cilt problemlerini meydana getirebilir. Cilt bariyerinin bozulması bazı semptomları beraberinde getirir ve cildin gerginleşerek kuruması gibi birçok probleme de sebep olur. Bu sebeple cilt bariyerinin bozulmaması için seçip kullandığınız ürünlere, çevresel faktörlere ve günlük yeterli düzeyde su içmeye elinizden geldiğince dikkat etmeniz gerekir.

Cilt Bariyeri Nasıl Onarılır?

Cildinizin doğal koruma kalkanı olan cilt bariyerini korumak veya hasar görmüş bir cilt bariyerini onarmak için çeşitli adımlar atabilirsiniz. Cilt bariyerinizin zedelendiğini düşünüyorsanız dengeyi tekrar sağlamak için günlük rutininize ekleyebileceğiniz bazı adımlar bulunmaktadır.

Cildinizi sabah ve akşam düzenli şekilde yıkayarak hem cildinizin temizliğinizi sağlayabilir hem de cildinizin ideal pH dengesine kavuşması için doğal ve en büyük adımı atabilirsiniz. Cilt yüzeyinde güneşin zararlı ışınları nedeniyle kolayca lekelenme, kırışıklık oluşumu ve benzeri cilt sorunları oluşabilir. Bu sebeple düzenli bir şekilde ve yaz aylarının dışında, soğuk havaların olduğu bahar ve kış aylarında da güneş kremini düzenli bir şekilde her gün kullanmanız gerekir. Cilt bariyeri dostu olan ve iyileşmelerinde tekrar onarılmalarında yardımcı olan kremler de kullanabilirsiniz. Cildin nemlendirilerek su kaybının önüne geçilmesi gerekir.

Temizleme

Cilt temizliği, cilt bakım rutininin ilk ve en önemli adımıdır. Cildi temizlemek için cilt tipinize uygun bir temizleyici ürün seçerek başlayabilirsiniz. Genellikle sabah ve akşam olmak üzere iki kez cildi temizlemek gerekir. Cilt temizleme ürünlerini seçerken alacağınız ürünün pH değerine özen göstererek cilt bariyerinize zarar gelmesini önleyebilirsiniz. Cilt temizliği düzenli yapılarak ciltte oluşan kir, yağ, toz gibi zararlı oluşumların giderilmesi sağlanır. Cilt temizliği ile ayrıca sonra uygulayacağını nemlendirici, makyaj gibi ürünlerin cilde daha iyi nüfuz etmesi sağlanır.

Nemlendirme

Yeterince nemi olmayan cilt kurur, hassaslaşır ve pul pul görünme sebep olur. Cilt temizlendikten sonra daha kuru olup hassaslaşabilir. Bu sebeple nemlenmeye ihtiyaç duyar.

Cilt bariyerinin onarılması için iyi bir nemlendirici önemli bir yer tutar. Nemlendirici seçerken cilt tipine uygun olan, zararlı kimyasal içermeyen ve zengin yağların olduğu bir ürünü seçmek sizin için faydalı olacaktır.

Cildin nemlenmesini sağlamak için kullanılacak ürünlerin yanı sıra günde en az 8-9 saat uyuyarak yeterli uykuyu almak, banyo yaparken süreyi uzatmamak ve sıcak değil ılık su ile duş almak, alkol ve sigara gibi cilt bariyerine zarar verebilecek alışkanlıklardan uzak kalmak, çay ve kahve gibi içecekleri belirli oranda tüketmek ve en önemlisi de stres faktörünü azaltmak ve başa çıkmayı öğrenmek de uygulanabilecek diğer yöntemlerdendir.

Su Tüketimi

Cildimizin büyük bir kısmı sudan oluşur ve nemli kalmaya ihtiyaç duyar. Cildin ihtiyacı olan nemi verebilmek için günde en az 8 bardak su tüketimi cildin ve vücudun yeterli miktarda su almasına ve böylece nem dengesini korumasına olanak sağlar. Cilt bariyeri koruyuculuğu için su tüketimi çok önemlidir ve cildin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekir.

Cilt Bariyerini Güçlendiren Ürünler

Cilt bariyerini güçlendiren dıştan yapılan bakım uygulamaları gibi içten de destekliyor olmak önemlidir. Cilt bariyerini güçlendirmek için sağlıklı gıdaları tüketmek ve vücut için faydalı olmayacak gıdalardan uzakta durmakta fayda vardır.

Cildinizi temizledikten sonra ihtiyacı olan nemlendirmeyi sağlamak için Lyn Yoğun Nemlendirici Kremi kullanabilir ve böylece cildi nemlendiren ve bakım yapan ipeksi dokusu ile nem ihtiyacını karşılamasını sağlayabilirsiniz. Lyn Yoğun Nemlendirici Krem cildinizi daha yumuşak ve daha canlı bir görünüm kazanmasını sağlar. İçeriğindeki güçlü nemlendirici özelliği sayesinde uzun süren nemlilik sağlayarak cildinizin ihtiyacı olan nemi elde etmenizi sağlar. Bunun yanı sıra, hyaluronik asit içeriği ile nemi cilde hapseder.

Cildi nemlendirmek yalnızca yüz için değil aynı zamanda sıcak ve suya giren ve özen isteyen elleriniz için de gerekli olmaktadır. Lyn Onarıcı El Kremi ile kuruyan ve neme ihtiyaç duyan ellerinize gerekli bakımı yapabilirsiniz. Cildinizde hızla emilen hafif bir yapıya sahiptir.

Akneli ciltler için kullanımı uygun olan ve içeriğindeki formül sayesinde cildinizdeki yağı dengeleyip kurutmadan bakım yapma özelliğine sahip Lyn Akne Karşıtı Bakım Krem, cildinizi besler ve korur.

yn Yenileyici ve Sıkılaştırıcı Nemlendirici Krem ile cildinizdeki kırışıklıkları önleyebilir ve aynı zamanda cildi sıkılaştırıp cilt bariyerinizi onararak, cildinize ihtiyacı olan nemi verir. Ürünün içindeki yaban mersini ekstresi ile koyu cilt lekelerine karşı etkili olma ve güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi koruma içeriğine sahiptir. Ayrıca cilt tonunu eşitler ve gözenekleri sıkılaştırıp cilt bariyerini onarır. İçeriğindeki güçlü bir antioksidan olan resveratrol ile yaşlanma karşıtı etkiye sahiptir. Cildinizdeki kızarıklıklara karşıdır böylece cilt  görünümünü iyileştirir.

İçeriğinde gözenekleri sıkılaştırıcı, yaşlanma ve leke oluşumuna karşı olan etkiler sayesinde cildinizdeki kırışıklık oluşumuna karşı kullanabileceğiniz bir ürün olan Lyn Lipozomal Retinol Gece Serumunu kullanarak aynı zamanda cildinizin ihtiyacı olan derinlemesine nem ihtiyacını karşılamasına olanak sağlayarak cildinize elastikiyet kazandırır.

GECE VE GÜNDÜZ KREMLERİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?
CİLDİNİZ İÇİN EN UYGUN DUŞ JELİ SEÇİMİ
Sepetim
Kapalı İstek Listesi
Kapalı Son Görüntülenen
Kategoriler
Gönder