Retinol, A vitamini ailesine benzerlik gösteren retinoid sınıfına ait A vitamininin bir formudur. Cilt yapısının kendi kendisini doğal yollardan yenilemesini tetikleyerek, leke, kırışıklık, renk eşitsizliği,

RETİNOL NEDİR? CİLT BAKIMINDA FAYDALARI NELERDİR?

Retinol, A vitamini ailesine benzerlik gösteren retinoid sınıfına ait A vitamininin bir formudur. Cilt yapısının kendi kendisini doğal yollardan yenilemesini tetikleyerek, leke, kırışıklık, renk eşitsizliği, matlık, donuk cilt formu ve pürüzlü bir cilt görünümüne sahip olan kişiler için hücre yenilenmesinde etkili olan retinol içeren ürünler, anti-aging cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır ve problemli cilt görünümü için sıklıkla tercih edilen ürünlerdir.

Retinol Nedir?

Cilt yüzeyinin orta tabakasında yer alan serbest radikalleri nötr hale getirmeye yardımcı olan retinol, birçok kişinin daha pürüzsüz, daha sağlıklı ve daha parlak görünen bir cilde ulaşmasına yardımcı olur. Yaşlanma karşıtı ve hücre yenileme özelliği içeren serumlar, kremler ve losyonlarda bulunan retinol yağda çözünme özelliği bulunan A vitaminin bir formudur ve retinolun cilde sağladığı faydalar çoktur.

Retinol Çeşitleri Nelerdir?

Retinol çeşitleri; retinol serumları, retinol kremleri, retinol losyonları, retinol jelleri ve retinol merhemleri olarak bir kaç çeşitte bulunabilir.

Retinol, A vitaminin bir formudur ve A vitamini yalnızca bir vitamin değildir. Retinoidler ve karotenoidler adı verilen iki bileşik ailesini kapsamaktadır. Retinol ise retinoid ailesindendir. Sarı renge sahiptir ve suda çözünen diğer vitaminlerin aksine yağda çözünen bir yapıya sahiptir. Retinol aynı zamanda A1 vitamini olarak da bilinmektedir. Yağda çözünen vitaminler, vücudun yağ depolayan bölümlerinde depolanmaktadır. Bir takviye olan retinol, cilde bakım vermenin yanı sıra hücrelerin yenilenmesine ve gelişimine katkı sağlar. Suda çözünen ve idrar ile dışarı atılan vitaminler arasında değildir.

Retinol Ne İşe Yarar?

Cilt hücreleri, yaşa bağlı olarak kendilerini yenileme sürecine girerler. Yaş aldıkça bu yenilenme süreci daha da uzar ve uzayan süreç cildin donuk görünmesine, kurumasına ve kırışıklıkların daha fazla gözle görülebilir olmasına neden olur. Retinol kullanımı, hücre yenilenmesini hızlandıran ve cildin daha iyi görünmesini sağlayan bir etkendir.

Retinol yaşlanma karşıtı bir bileşendir. Aynı zamanda, takviye gıda olarak kullanılan retinol, derinin orta tabakasına işleyerek serbest radikalleri nötralize eder ve vücuttaki elastini, kolajen üretimini artırarak ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olur. Bu sayede hücre yenilenmesine destek olarak cilt dokusunun daha parlak, aydınlık ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Genellikle cilt yenilenmesi ve yaşlanma karşıtı bakımda kullanılmasının yanı sıra retinol akne tedavisi için de kullanılmaktadır. Çünkü retinol, içeriğindeki A vitamini ailesine benzerlik sayesinde sağlıklı hücre üretiminin artmasını tetikler.

Retinol Nasıl Kullanılır?

Retinol doğal yollardan, yani besinlerden alınabilmesinin yanı sıra takviye olarak da alınabilir. Ciltteki yaşlanma etkileri görülmeye başladığında, çoğu yaşlanma karşıtı ürün gibi, yaklaşık 30 yaş ve sonrası için haftada iki kez olacak şekilde cilde uygulanabilir. Retinolü eğer ek gıda takviyesi olarak tüketiyorsanız cilt bakımı rutininize eklemenize gerek olmayacağı gibi yalnızca cilt bakımında kullanmak da tamamen sizin tercihinize kalan bir durumdur.

Retinol kullanımı ciddi sonuçlara yol açabileceği için bir uzmana başvurmak fayda sağlayacaktır. Kullanmaya başlamadan önce cildinizin küçük bir bölümüne uygulayarak yüzeyde herhangi bir reaksiyon gösterip göstermediğini gözlemlemek önemlidir.

Retinol kullanmak için öncelikle cilt temizliğine özen göstererek cildinizi temizleyip ardından kurulayabilirsiniz. Böylece retinol kullanımı temiz bir cilde yapıldığında, içeriğindeki formülün cilt bariyerine rahatça nüfuz etmesi sağlanır. Retinol ince bir tabaka halinde cilde uygulanmalı ve göz, burun ve ağız gibi hassas olan bölgelere temas etmemesine özen gösterilmelidir.

Akşam uygulanacak olan retinol sonrasında cilt tarafından emilim göstermesine zaman tanıyıp ardından nemlendirici kullanıyorsanız bu adıma geçmek gerekmektedir. Retinol içeriğindeki yapıdan dolayı kullandıntan sonra güneş ışığına maruz kalabileceğiniz bir ürün değildir. Güneş ışığı ile temas ettiğinde retinolün reaksiyona girip cilt lekelenmelerine sebep olduğu bilinir. Ayrıca retinolün faydasının gece uykusu sırasında ortaya çıktığı, uyurken aktif olduğu sebebi ile gece uyumadan önce kullanmak daha uygun olacaktır.

Retinol Ne Sıklıkla Kullanılır?

Genellikle retinol iki günde bir olacak şekilde ve geceleri yatmadan önce uygulanır. Cilt yenilenme süreci genellikle uyku sırasında olduğu için retinol cilt bakım ürününü gece yatmadan önce kullanmakta fayda vardır.

Önce cildinizi retinole uygun olup olmadığı, herhangi bir tepki verip vermediği üzerine deneyerek ardından günlerinizi artıracak şekilde kullanabilirsiniz. Kullanmaya yeni başladığınızda cildinizde kızarıklık, soyulma, yanma, kaşıntı gibi yan etkilerin görülebileceğini, cildinizin retinole alıştıkça bu belirtilerin ortadan kalkacağını unutmamanız gerekir.

Retinol, aşırı veya çok sık kullanım durumunda cilt bariyerini bozarak cilt hassasiyetini artırabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gereken bir üründür. Retinol, ışık almayan, düşük nemli ve serin bir ortamda saklanmalıdır. Aksi halde, ışık ve sıcakla karşılaşan retinolün etkisi azalıp yapısı bozulabilir.

Retinolun Faydaları Nelerdir?

Cilt hücrelerini yenileyerek sivilce, akne, leke ve kırışıklık görünümünü azaltır. Cildin pürüzsüz ve daha canlı olmasını sağlar. Retinol ciltteki hücrelerin yenilenmesini ve üretimini artırarak yaşlanma karşıtı etki gösterir. Tıkanmış gözenekleri açar, akne ve sivilce gibi cilt problemleri tedavisinde kullanılabilir. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltır. Ciltteki kolajen miktarını artırmaya yönelik içeriğe sahiptir. Güneş lekelerini geçirmeye yardımcı olarak sağlıklı ve pürüzsüz cilde kavuşmanızı sağlar.

Kaposi sarkomu semptomları, melazma tedavisi ve sedef hastalığı gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Böylece bu hastalıklardaki semptomların azalmasını sağlayarak kullanan kişiye iyi gelir. Vücuttaki çatlakları da iyileştirdiği bilinir.

Akneleri Temizler

Cilt yüzeyinde yaralanmalar ve iltihaplanmaların sonucunda pembe renkte, kırmızı ve siyaha çalan renklerde lekeler kendisini gösterebilir. Deriye uygulama halinde kullanılan retinol krem veya serumları, sivilcelerin eşlik ettiği şişlik ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Cildin aşırı sebum üretimini dengeler ve böylece akne oluşumunun temel sebebini önler. Ayrıca retinol, genel işlevi olarak ciltteki en üst katmanın sağlıklı görünüme kavuşmasını sağlar. Amacı, hücre yenilenmesini teşvik etmek, kırışık görünümünü azaltmak, kolajen sentezi sağlamak ve pürüzsüz cilt dokusuna, koyu lekelerden kurtulma ve akne görünümünü iyileştirmeyi sağlamaktır.

Koyu Lekeleri Azaltır

Kış aylarında da olmak üzere özellikle yaz aylarında aşırı güneş ışığına maruz kalmak cilt yüzeyinde koyu lekeler oluşmasına sebep olabilir. Zararsız olan bu koyu lekeler görüntüsü açısından sahip olan kişiyi rahatsız edebilir. Retinol tedavisi ve kullanımı ile oluşan güneş lekelerinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Kullanmadan önce ve detaylı bilgi için bir dermatoloji uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.

Gözenekleri Tedavi Eder

Retinol içeriği sayesinde cilt hücrelerini yenileyerek cilt tabakasının kalınlaşmasını sağlar. Tıkalı gözeneklerin azalmasına ve bu gözeneklerin gelişimini engelleyerek gözeneklerin düzelmesine katkıda bulunur.

Çatlakları İyileştirir

Genellikle hamilelik sürecinde aşırı kilo alımı veya veriminde, hızlı kas büyümesi gibi sebepler sonucunda oluşan çatlakların etkisi retinol kullanımı ile azalabilir. Retinol aktif içeriği sayesinde hücrelerin aşırı büyümesini kontrol altına alıp iltihaplanma ve kızarıklık gibi durumların etkisini azaltan bir formüle sahiptir.

Kırışıklıkların görünümünü, gelişmesini ve etkisini azaltmak için de retinol serum ve retinol krem gibi formları kullanılır. Ayrıca retinolün jel ve losyon formunda da kullanımı mevcuttur. Özellikle hamile kadınların ve hassas cilt yapısına sahip olan kişilerin doktor gözetim ve kontrolü altında kullanmaları önemlidir.

SALİSİLİK ASİT NEDİR? NE İŞE YARAR?
KUSURSUZ CİLT GÖREVİ: DOĞRU GÜNDÜZ KREMİ NASIL SEÇİLİR?
Sepetim
Kapalı İstek Listesi
Kapalı Son Görüntülenen
Kategoriler
Gönder