SPORUN CİLDE FAYDALARI NELERDİR?

Spor, sadece fiziksel sağlığımızı desteklemekle kalmaz aynı zamanda cilt sağlığımız için de birçok fayda sunar. Düzenli spor yapmanın cildimize olumlu etkileri dışarıdan bakıldığında fark edilebilir bir parlaklık ve canlılık olarak kendini gösterir. Spor cildi içten dışa doğru besler ve cilt hücrelerini canlandırarak sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.

Sporun Cilde Faydaları Nelerdir?

Spor yapmanın cilde olan olumlu etkileri şu şekildedir:

Kan Dolaşımını Hızlandırır

Spor yapmak vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır. Daha iyi ve hızlı dolaşım cildin daha çok oksijen alması demektir. Bu sayede cildiniz daha sağlıklı ve parlak bir görünüm kazanır.

Cildi Temizler

Spor yaparken terlemek cildin toksinlerden ve zararlı maddelerden kurtulmasına katkı sağlar. Terlemek ciltteki gözeneklerin temizlenmesine ve tıkanıklıkların açılmasına yardımcı olur ve cildin tazelenmesini sağlar.

Kolajen ve Antioksidan Üretimini Artırır

Kolajen, cilde sıkılığını ve elastikliğini veren ana maddedir. Spor yapmak da kolajen üretimini fazlaca artırır. Özellikle yaşlandıkça ortaya çıkan ciltte sarkma ve sıkılık kaybı gibi problemleri minimuma indirmek için düzenli spor yapılmalıdır. Antioksidanlar ise hücre hasarını engelleyen bileşiklerdir. Spor yaparak daha fazla antioksidan ve kolajen üretmek cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlar.

Stresi Azaltır

Sporun stresi azalttığı yaygın bir gerçektir. Spor yapmak vücutta endorfin hormonu salgılanmasını sağlayarak stresi azaltır. Bu da cildinizdeki sivilce gibi stres kaynaklı olabilecek sorunları ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Stresin olumsuz etkilerini azaltmak için düzenli spor yapmak hem zihinsel hem de fiziksel sağlığımız için önemlidir ve buna ek olarak cilt sağlığımıza da olumlu katkılar sağlar.

Spor Yapmak Cildi Güzelleştirir mi?

Spor yapmak cildi güzelleştiren birçok olumlu etki sağlar. Öncelikle spor yaparken vücutta kan dolaşımı hızlanır. Bu sayede cilt hücrelerine daha fazla oksijen ve besin maddesi taşınır. Artan kan dolaşımı cildin canlı ve parlak görünmesini sağlar.

Spor sırasında vücut terler ve bu sayede cilt temizlenir. Terleme, cildin doğal temizlenme sürecini hızlandırır ve toksinler ile kirlerin atılmasına yardımcı olur. Cilt temizliği arttıkça cilt daha taze ve pürüzsüz bir görünüme kavuşur.

Düzenli spor yapmak, cilt tonunu artırır ve cildin daha sıkı ve esnek bir görünüm kazanmasına katkı sağlar. Ciltteki elastikiyetin artması, kırışıklıkların görünümünü azaltır ve cildin daha genç bir görünüm kazanmasını destekler.

Ancak spor yapmanın cilt güzelliğini korumak için yeterli olmadığını unutmamak gerekir. Spor yaparken düzenli cilt bakımını ihmal etmemek önemlidir. Temizlik, nemlendirme ve güneş koruması gibi temel cilt bakım ürünleri ile, cilt bakım adınlarını düzenli olarak uygulamak, sporun cildin güzelliği üzerindeki etkilerini destekler ve sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

Spordan Önce Cildi Korumak İçin Neler Yapılmalı?

Spor yapmak vücudumuz için faydalı olsa da cildimizi olumsuz etkileyecek dış etkenlerden korunmak da önemlidir. Spordan önce cildimize yapacağımız basit önlemlerle cildimizin sağlığını ve güzelliğini korumak mümkündür. Spordan önce aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

Cildi Temizlemek: Spordan önce cildi kir ve makyaj kalıntılarından temizlemek spor esnasında gözeneklerinizin tıkanmamasını sağlar. Bu sayede oluşabilecek cilt problemlerinizi en aza indirmiş olursunuz.

Güneş Kremi Kullanmak: Açık havada spor yapacaksanız güneşe maruz kalma ihtimaline karşı mutlaka koruyucu krem kullanmalısınız. Sonrasında cildinizi kurumalara karşı nemlendirmelisiniz.

Saçları Toplamak: Spordan önce saçlarınızı toplamak ciltteki teması azaltmasının yanında size konfor sağlayacaktır. Çünkü terleme sırasında saçlarınız yüzünüzü tahriş edebilir.

Havlu Seçimine Önem Vermek: Standart havlu ve bezler ıslak veya nemli kaldığında üzerinde bakteri oluşumları gözlemlenebilir. Bu nedenle cildinizi mutlaka bakteri tutmayacak bir havlu ile kurulamalısınız. Aksi takdirde bu bakteriler cildinizde sorunlara sebep olabilir.

Su İçmek: Spordan önce yeterli miktarda su içmek cildin nemini korumasını ve vücuttaki hidrasyon dengesini korumayı sağlar.

Spordan Sonra Yapılacak Bakım Rutinleri

Spordan sonra yapılacak bakım rutini de en az spor öncesi rutini kadar önemlidir. Spordan sonra aşağıdaki adımları uygulayarak cildinizi temizleyebilirsiniz:

Yıkama ve Kurulama: Spordan sonra yüzünüzü soğuk su ile yıkamak hem cildinizi ferahlatır hem de gözeneklerinizi sıkılaştırır. Spor öncesinde olduğu gibi sonrasında da havlu seçiminiz oldukça önemlidir. Cildinizde kızarma ve tahriş olmaması için yumuşak bir havlu tercih etmelisiniz.

Nemlendirme ve Koruma: Yüzünüzü temizledikten sonra cildinizi nemlendirerek kaybettiğiniz nemi geri kazanabilirsiniz. Spor sonrasında duruma göre koruyucu krem kullanmanız cildinize en yüksek korumayı sağlar.

Su Tüketimi: Her daim olduğu gibi spor sonrasındaki yeterli su tüketiminiz de cildiniz için oldukça faydalıdır. Spor yaparken kaybettiğiniz sıvıyı tekrar alarak vücudunuzun hidrasyon dengesini korumaya devam edebilirsiniz.

Beslenme: Spor ardından sağlıklı bir beslenme programı takip etmek cildinize kayda değer bir yarar sağlar. Bol vitamin ve mineral içeren yiyecekler tüketmek cildin sağlıklı görünmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.

Hijyen: Spor sonrası duş hem çok yararlı hem de bir vazgeçilmezdir. Yoğun bir terlemenin ardından duş almak cildinizi rahatlatır, ferahlamasını sağlar. Duştan sonra temiz havlu kullanmak cildinizde oluşabilecek problemleri önlemeye yardım eder.

SAÇ BAKIMI NASIL OLMALI?
VÜCUT LOSYONU NEDİR?
Sepetim
Kapalı İstek Listesi
Kapalı Son Görüntülenen
Kategoriler
Gönder