AKNE & SİVİLCE NEDİR? İŞARETLERİ VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Cilt sorunları içinde sıklıkla rastlanan akne ve sivilce, tipik olarak minik kabarıklıklar, cilt kızarıklığı ve huzursuz eden bir his ile kendini belli eder. Birçok etken akne ve sivilce oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Akne ve sivilce olguları genellikle birbirleriyle karıştırılsa da akne genellikle daha geniş çapta cilt problemlerine işaret etmektedir.

Sivilce & Akne Nedir?

Sivilce ve akne, cilt sorunlarının başında gelmektedir ve genellikle ergenlik döneminde sık görülmesine rağmen yetişkinlerde de ortaya çıkabilmektedir. Sivilce, ciltteki yağ bezlerinin tıkanması sonucu oluşan küçük, şiş ve iltihapsız ya da iltihaplı lezyonlardır.

Çoğunlukla yüz, göğüs, sırt, omuzlar ve bazen de vücudun diğer bölgelerinde görülür. Akne, ise daha kapsamlı bir kavram olup sivilcelerin yanı sıra siyah noktaları, beyaz noktaları ve diğer cilt lezyonlarını da içerir. Ayrıca akne genellikle ergenlik dönemindeki hormonal değişimlerle bağlantılıdır.

Akne Neden Oluşur?

Akne oluşumunda birçok etken rol oynar. Hormonal dengesizlikler, stres, sigara kullanımı ve yağlı bir cilt yapısı bunlardan bazılarıdır. Ergenlik dönemiyle beraber değişen hormon seviyeleri nedeniyle birçok kişide cilt üzerinde akne ve sivilce oluşumu gözlemlenebilir.

Ancak bazı kişilerde akne sorunu ergenlik döneminin sona ermesinin ardından da devam edebilir ve bunun nedenleri farklı olabilmektedir. Akne tedavisinin planlanması için bu nedenlerin bilinmesi gereklidir. İyi bir cilt bakımı ve uygun bir tedavi yöntemi ile aknelerden tamamen kurtulmak mümkündür ancak bu biraz zaman alabilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Sivilce teşhisi genellikle bireylerin kendi üzerinde kolaylıkla belirleyebileceği bir durumdur. Bu, sivilcelerin en sık görüldüğü ve dolayısıyla en kolay fark edildiği yer olan yüzde belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Sivilceler, sadece fiziksel bir rahatsızlık oluşturmakla kalmaz aynı zamanda estetik sorunlara da yol açar.

Bu durum, cilt üzerinde renk eşitsizliklerine neden olabilmektedir. Sivilceler genellikle kırmızı veya mor renkte belirir ve cilt tonunda belirgin bir kontrast oluşturur. Sivilcenin boyutuna ve yoğunluğuna bağlı olarak cilt üzerinde dikkat çekici renk farklılıkları ortaya çıkabilmektedir.

Sivilce iyileştikçe cilt üzerinde hiperpigmentasyon denilen bir durum oluşabilmektedir. Bu durum sivilcenin bulunduğu bölgede cildin normalden daha koyu görünmesine neden olur. Böylece akneli bir cilt sadece mevcut sivilceleriyle değil aynı zamanda geçmiş sivilcelerden kalan izleriyle de karakterize edilir. Bu durum cilt üzerinde geniş çapta renk eşitsizliklerine yol açabilmektedir. Bu da kişinin genel görünümünü ve öz güvenini etkileyebilmektedir.

Sivilce Neden Oluşur?

Sivilce oluşumu kişinin cilt yapısı, aile öyküsü, kullanılan ilaçlar, stres seviyesi, beslenme düzeni ve kişinin kilosu gibi faktörlere bağlı olabilir. Dolayısıyla sivilce belirtileri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bu yüzden sivilce oluşumunun fark edildiği andan itibaren bir uzmana başvurulması önemlidir.

Uzman hekim sivilce oluşumunun asıl nedenini belirleyerek etkili bir tedavi planı oluşturur. Kişinin kendi başına sivilce tedavisi için ilaç kullanması tavsiye edilmez. Sivilce oluşma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Aşırı yağ üretimi
  2. Ölü cilt hücrelerinin birikmesi
  3. Gözeneklerin tıkanması
  4. Bakteri birikimi
  5. Hormonal değişiklikler
  6. Stres
  7. Bazı ilaçların kullanımı
  8. Aşırı ve gün sonunda ciltten arındırılmamış makyaj
  9. Yetersiz cilt temizliği
  10. Yüksek glisemik indeksli gıdaların tüketilmesi
  11. Genetik faktörler

Belirtileri Nelerdir?

Akne ve sivilce belirtileri arasında ufak farklılıklar bulunur. Akneler genellikle daha ağrılı ve geniş çaplı cilt sorunlarıdır. Sivilceler ise genellikle daha az iltihaplı olur. Ele gelen şişlik ve ciltte kızarıklık sivilcenin ana belirtileri arasındadır.

Sivilce Temizliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sivilce sorunu, iyi bir cilt bakımı ile çözülebilmektedir. Sivilce tedavisi için uygun bir cilt bakım rutini geliştirilmelidir. Sivilceler için cilt temizliği yapılırken cilt tipine uygun bir yüz temizleme jeli ya da losyonu kullanılmalıdır. Sivilceli bölgelere losyon uygularken bu işlem bir pamuk yardımıyla yapılmalıdır.

Sivilce oluşumuna yoğun makyaj ürünlerinin de neden olduğu unutulmamalı, bu nedenle cilt bakımına dikkat edilmeli ve aşırı kozmetik ürün uygulamaktan kaçınılmalıdır. Cilt olabildiğince temiz tutulmalıdır. Ayrıca cilt bakımında kullanılan havlunun başkasıyla paylaşılmaması da son derece önemlidir.

ARGAN YAĞI NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?
AKNELİ & SİVİLCELİ BİR CİLDE BAKIM YAPMANIN İPUÇLARI
Sepetim
Kapalı İstek Listesi
Kapalı Son Görüntülenen
Kategoriler
Gönder