NEMSİZ CİLT VE KURU CİLT ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Su, vücudun temel taşıdır. Su olmadan bir yaşam düşünmek imkânsızdır. İnsan vücudunun yaklaşık %70’i sudan oluşmaktadır. İyi görünmek ve iyi hissetmek için vücudun bu su oranını sürekli olarak koruması gerekir. Günde en az iki litre su içilmesi bu sebeple sürekli söylenen bir bilgidir. Vücut, susuz kaldığında pek çok şekilde tepki verebilmektedir. Bu tepkilerden hiçbiri tabii ki sağlığımız için iyi değildir. Enerji kaybı, ağızda kuruluk, boğaz ağrısı bunların en başında gelir.

Vücudun susuz kalmasının cilt için vereceği tepki de vardır. Vücut susuz kaldığında ilk vereceği tepki elbette kuruluktur. Kuru kalmış bir cildin yaratacağı sorunları birazdan sıralayacağız ama bu noktada şunu da söylemek gerekir. Kuru cilt ile nemsiz kalmış cilt tamamen birbirinden farklı şeylerdir. Bu ikisi karıştırılmamalı, eğer bu sorunlardan biri ile karşılaşılırsa ona göre bir çözüm yolu üretilmelidir. Öncelikle kuru cildin ne olduğuna bakalım.

Kuru Cilt Nedir, Nasıl Tespit Edilir?

Kuru cilt ve nemsiz cilt terimleri çoğu kişi için aynı şeyi ifade etmektedir. Hâlbuki bu yanlış bir bilgidir. Kuru cilt, nemsiz cilt demek değildir. Nemsizlik, aslında tüm vücut tiplerinin karşılaşacağı bir durumdur. Yağlı ya da karma cilde sahip kişiler de nemsiz bir cilde sahip olabilirler. Yani bu cilt tipi sorunu herkesin karşılaşma ihtimali olan bir sorundur. Bunu da unutmamak gerekir.

Kuru cilt, ciltte minimum düzeyde yağ üretimi olan cilt tiplerine verilen bir isimdir. Kuru cilt bir “sorun değil”, bir cilt “tipi”dir. Nasıl ki yağlı cilt, karma cilt varsa tıpkı bunlar gibi kuru cilt de bir cilt tipidir. Kuru cilde sahip olan kişilerin yüzünde neredeyse hiç yağ bulunmaz. Bu durum, hava şartları, mevsim, cilt bakım rutini gibi birçok nedenden ötürü kötü bir sonuç doğurabilir. Mesela cilt, çok soğuk, kuru bir hava ile temas kurduğunda olabildiğince kurur, çatlar, pul pul dökülmeler meydana gelebilir. Hatta oluşan çatlaklar bazı kişilerde yaralanmalara bile neden olabilir.

Cildi kuru olan kişiler, aşırı soğuk ya da aşırı sıcak havalara karşı oldukça hassastırlar. Nemlendirilmediği takdirde hemen kötü sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Pullanma, mat görünüm bunların en başında gelir. Kuru cildin belki tek iyi tarafı, sivilcelenmenin az olmasıdır. Bilindiği gibi yağlı ciltlerde sivilcelenme, akne sorunu çok fazladır. Bunu engellemek için çeşitli bakım rutinleri uygulamak zorunda kalırlar. Yine karma ciltlerde de T bölgesi denilen yerlerde yağlanma çok olur ve bu bölgeler yeterince temizlenmezse sivilceler, siyah noktalar çıkar. Ama kuru cildin böyle bir problemi yoktur. Ciltte fazladan bir yağlanma olmadığından sivilce oluşumu ile karşılaşmak da daha azdır.

Kuru Cildiniz de Temizliğe İhtiyaç Duyar

Kuru cilde sahip olan kişiler çok fazla yağlanma ile karşılaşmadıklarından cilt temizliğine pek dikkat etmezler. Hâlbuki bu cilt tipinin de cilt temizliğine özen göstermesi gerekir. Kuru ciltlere uygun temizleme jeli ile her gün cildi temizlemek önemlidir. Bu rutin, cildi temizledikten sonra yapılacak nemlendirme işlemi ile daha bir yararlı hale gelecektir.

Temizlikten Sonra Nemlendirme

Eğer kuru bir cilde sahipseniz sizin de cilt tipinize uygun olarak seçeceğiniz bir temizleme ürünü ile her gün cildinizi temizlemeniz gerekir. Sonra yapacağınız şey, besleyici bir bakım serumu kullanmaktır. Serum, cildinizin kaybettiği vitamin ve mineralleri geri verir, cildinizin beslenmesi ve canlanmasına olanak sağlar. Ayrıca serum, cildinize uygulayacağınız nemlendiricinin de etkisinin artmasına olanak sağlar. Bu sebeple cildinize uygulayacağınız gündüz veya gece nemlendiricilerini kullanmadan önce mümkün mertebe serumdan sonra uygulamaya özen göstermelisiniz. Kuru cildin en büyük eksikliği nemsizliktir. Sürekli olarak düzgün bir şekilde nemlendirmek önemlidir.

Nemsiz Cilt Nedir?

Cildin nemsiz kalması, sadece kuru ciltlere has bir özellik değildir. Yağsız ya da karma ciltler de tabii ki nemsiz kalabilir. Nem, her cilt tipinin ihtiyaç duyduğu bir besindir. Cildin nemsiz kalması, vücudun içeriden ve dışarıdan neme ihtiyaç duymasından kaynaklanan bir durumdur. Bir yetişkin, gün içinde en az iki litre su içmelidir. Bu, vücudun direncini arttırmada, baş ağrısı, ağız kuruluğu gibi sorunların görülmemesinde önemli bir ihtiyaçtır. Eğer bu su ihtiyacı karşılanmazsa cilt nemsiz kalır. Bu sebeple cildin nemsiz kalması, yağlı ciltlerde de görülebilir.  Yukarıda da belirttiğimiz gibi kuru cilt, bir “cilt tipi”dir. Cildin nemsiz kalması ise bir cilt sorunudur ve her cilt tipinde görülebilir.

Nemsiz Cildin Belirtileri, İşaretleri

Nemden yoksun olan bir ciltte ilk görülen şey, cildin cansızlığı, soluk ve yorgun görünümüdür. Gün içinde hangi iş ile meşgul olursak olalım cilt yorulur, ışıltısını kaybeder. Zaten gergin ve hassas olan cilt, bir de nemden yoksun olunca iyice karanlık bir görünüme bürünür. Bazen yanmalar hissetmek bile mümkündür. Nemsiz kalan cildin rengi zaman zaman kırmızı olabilir, çünkü nemsizlikten tahriş görmüş olabilir. Pul pul dökülmeler, gerilme hissi nemsiz cildin sık karşılaştığı durumlar arasındadır. Bunların hepsi aynı zamanda yüzde kırışıklıkların belirmesine, belirginleşmesine yol açar. Bu sebeple gün içinde en az iki litre su tüketimi önemlidir.

Cildiniz nemsiz kaldığında birtakım belirtiler çıkabilir ve bunların bazıları sanki güneş yanığı belirtileri gibidir. Gergindir, can acıtır. Zaman zaman kaşınma ihtiyacı bile doğurabilir. Böyle bir durumda siz her kaşıdığınızda cildinizde yaralanmalar ve lekeler oluşabilir.

Nemsiz ciltlerin kullandığı ürünler de oldukça önemlidir. Cildi besleyeceğim, kuruluktan kurtaracağım derken özensiz davranmamak gerekir. Çünkü zaten cilt, yeme alışkanlıklarından tutun banyo alışkanlığınıza kadar her şeyden hemen etkilenir. Oldukça hassas olan bu yapısı itibarıyla her anlamda özen ister. Cildi nemlendirmek için sert ve tahriş edici maddelerden uzak durmak gerekir.

Peki, Cildi Nasıl Nemlendirebiliriz?

Öncelikle tabii ki bol su içerek. Su, yaşamsal olanın en önemli kaynağıdır. Siz ne yaparsanız yapın su ile bedeninizi beslemezseniz hiçbir şekilde sonuç alamazsınız. Bu sebeple gün içinde en az iki litre olmak şartıyla su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Bunun dışında, sabah ve akşam olmak üzere cilt bakım rutininizi yapmalısınız. Cildinizi yüz temizleme ürünü ile temizledikten sonra serum ile desteklemelisiniz. Serum, daha sonra süreceğiniz nemlendiricinin hemen emilmesine yardım edecektir. Bu sebeple serumu da kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Yoğun nemlendici kremler ile cildinizin nemini yeniden kazandırabilirsiniz. Böylelikle cildiniz eski yumuşaklığına kavuşacak, sağlıklı bir görünüm elde edecektir. Yine nemsiz cildin sonuçlarından biri olan yaşlanma etkilerini de yaşlanma karşıtı kremler ile geçirebilirsiniz. Tüm bu ürünleri Lyin Skincare Nem Serisi’nde bulabilirsiniz. Cildinizin nemini yeniden kazanmasında, sağlıklı görünmesinde, yorgunluk belirtilerinin ortadan kalkmasında size yardım edecektir.

KURU CİLTLER İÇİN CİLT BAKIM ÖNERİLERİ
KARMA CİLTLER İÇİN CİLT BAKIM ÖNERİLERİ
Sepetim
Kapalı İstek Listesi
Kapalı Son Görüntülenen
Kategoriler
Gönder