CİLDİ DIŞ ETKENLERE KARŞI KORUMAK İÇİN TÜYOLAR VE CİLDİ KÖTÜ ETKİLEYEN ALIŞKANLIKLAR NELERDİR?

Bu yazımızda cildi dış etkenlere karşı korumak için tüyolar ve cildi kötü etkileyen alışkanlıkları sıraladık.

Cildimiz dış etkenlerden hemen etkilenen, oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle iç mekanlarda veya dışarıda sürekli olarak cildi koruma altına almak gerekmektedir. Öyle ki düzenli olarak bakım yapılmalı, cildimizin gözenekleri ve yüzeyi daima temiz tutulmalıdır.

Dış etkenlere karşı gerekli bakım ve koruyucu cilt ürünleri düzenli olarak uygulanmalıdır. Cildin hassasiyet oranı yaşın artmasıyla daha da ön plana çıkan bir sorun halinde gelir. Yaşa bağlı kolajen miktarının azalmasıyla, belirli bir yaş sınırını geçen kişilerin ciltlerinde sorunlar daha çok belirginleşerek, açığa çıkabilir.

Bu gibi durumlarda cilt bakımı yapılmalı ve dış etkenlerin müdahalelerine karşı gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır. Önlemler olması gerektiği şekilde alındığı taktirde, cildiniz parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşur.

Böylece yaşınızın ilerlemesine karşın cildiniz formunu daima koruyacaktır. Yazımızın devamında da cildi dış etkenlere karşı korumak için tüyolar ve cildi kötü etkileyen alışkanlıklar konularına ayrıntılı bir şekilde değineceğiz.

 

Cilde Etki Eden Davranışlar Nelerdir?

  • Beslenme
  • Uyku Düzeni
  • Sigara Kullanımı
  • Alkol Kullanımı
  • Güneş Kremi
  • C Vitamini
  • Kolajen İçerikli Cilt Ürünleri

 

Beslenme ve Uyku Rutininin Cilde Etkisi

Dengesiz beslenmek ve uyku döngüsünü bozmak, olağan bir düzensizlik gibi görünse de sanılanın aksine insan sağlığı için son derece tehlikelidir. Bu tehlike elbette ki, cilt sağlığı için de geçerlidir.

Düzensiz beslenen insanlar her yiyeceği optimum seviyede tüketmediği için, cilde ihtiyacı olan enzimleri sağlayamamaktadır. Bunun sonucunda ise kronikleşmiş solgun bir yüz yapısı açığa çıkmaktadır.

Halbuki dengeli beslenen insanlar daha canlı bir yüze ve sağlıklı bir cilt tonuna sahip olurlar. Uyku da cilt sağlığı için önemli olan bir diğer etmendir. Düzensiz alınan uyku periyotları, gözlerde şişliğe ve yüzde cansızlığa neden olur.

Fakat düzenli bir uyku rutini oluşturulduğu takdirde, sağlıklı bir cilt görünümüne sahip olabilirsiniz. Düzensiz bir rutine sahipseniz, uyku periyotlarınızı gerektiği gibi düzenlediğinizde cildinize kısa sürede iyi geldiğini gözlemleyebilirsiniz.

Sigara ve Alkol Kullanımının Cilt Sağlığına Etkileri

Sigara içeriğinde bulunan katran ve nikotin nedeniyle cilt dokularını besleyen damarlarda daralmalara sebep olur. Bunun sonucunda sigara içen kişiler, kuru ve sarı tona sahip, sağlıksız bir cilde sahip olurlar.

Ciltte kırışık, pul oluşumu ve renk bozulması gibi problemler, sigara içen kişilerde sıkça görülür. Sigara bırakıldığında bu etkiler kısa süre içerisinde kaybolur ve cilt dokusu kendini yenilemeye başlar.

Alkol kullanan kişilerin ise, kuruluk nedeniyle cildinde kırışıklık ve sararmalar sıklıkla görülür. Ayrıca vücutta bulunan A vitamini yok olduğu için ciltte egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları görülme riski artar.

Bu olumsuz özelliklerin oluşumunu engellemek ve cildinizi sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlamak için, sigara ve alkol tüketimi en aza indirgenmeli veya tamamen bırakılmalıdır.

Güneş Kremi Kullanmanın Cilt Sağlığına Faydaları

Güneş kremi temel özelliği nedeniyle güneşten gelen zararlı UV ışınlarına karşı cildi korur. Geliştirilen teknoloji ile makyaj bazı ve sprey formunda birçok çeşitte güneş kremi kozmetik piyasasında kullanıcıyla buluşturulmuştur.

Cildinizi dış etkenlere karşı korumak için, güneş kremi kullanmayı düşünebilirsiniz. Özellikle açık tonlu hassas bir cilt yapısına sahipseniz, oluşması muhtemel leke ve yanıkları engelleyebilirsiniz. Ayrıca cilt kanseri ihtimalini de büyük oranda minimize edebilirsiniz.

Güneş koruyucu kullanımının sağlıksal avantajlarının yanı sıra, cilt bakımında da büyük avantajlara sahip olduğunu söyleyebilmek mümkün. Öyle ki cildinizi korurken aynı zamanda ipeksi bir yumuşaklığa kavuşmasına da yardımcı olabilirsiniz. Buna ek olarak düzenli kullanımlarda uzun vadede yaşlanma etkilerinin de azalması veya önlenmesini de sağlayabilirsiniz.

Güvenilir markaların güneş kremini, güneşe çıkmadan önce kullandığınız takdirde hiçbir cilt problemi yaşamazsınız. Dış etkenlere karşı cildinizi güneş kremi veya spreyleri sayesinde her zaman koruyabilirsiniz.

Antioksidan İçerikli Ürünlerin Kullanımı

Antioksidan içeren cilt ürünleri, cildinizin görünümünü ve doku kalitesini arttıran bileşenlere sahip ürünler sınıfındadır. Her türlü cilt yapısında da oldukça etkilidir. Öyle ki düzenli kullanımlarda; cilt yüzeyinde parlak görünüm, ton eşitliği, pürüzsüzlük hissi gibi olumlu sonuçlar verir.

Cildinizi besleyen bu ürünler dış etkenlere karşı da cildinizi korur. Hava kirliliği gibi olumsuz dış etkenlerin cildinizde oluşturduğu tahribi onarmaya yardımcı olur. Bu nedenle her yaş kategorisine sahip bütün kadın ve erkeklerin antioksidan içerikli cilt ürünlerini kullanması gereklidir.

Daha sağlıklı ve canlı bir cilt için antioksidanın zengin ve onarıcı formülünden yararlanmak, çok mantıklı bir seçimdir.

C Vitamini ve Kolajen İçerikli Cilt Ürünlerinin Kullanımı

C vitamini cilde ışıltı katarak, cildin estetik yapısı ve görünümünü iyileştiren bir etken maddedir. Cilt dokularını canlandıran C vitamini, cilt için derinlemesine etki sağlayan en önemli vitamindir.

Serum, yağ veya kremlerin bileşenlerinde C vitamininden sıklıkla faydalanılır. Bu anlamda cilt bakım ürünü almaya karar verdiğiniz noktada, ürün içerisinde C vitamini olup olmadığına mutlaka dikkat edin.

C vitaminli ve kolajen içerikli ürünler aldığınızda, cilt için çift etkili bir koruma ve bakım sağlayabilirsiniz. Yağlı, kuru, karma veya hassas ciltler için kullanımı uygundur. Hassas ciltler için herhangi bir yan etkisi bulunmaz. Zira cilt için kullanılan güvenilir ve yararlı bir vitamin çeşididir.

 

Cilde İyi Gelen Vitamin Takviyeleri

Cildimizi dış etkenlerden veya dış etkenlere bağlı olarak gelişen hasarlardan korumak için birçok çözüm yolu vardır. Bunlardan en önemlileri besinlerden alınamayan veya az alınan gerekli vitaminleri yani takviyeleri almaktır.

  • E vitamini,
  • A vitamini,
  • B vitamini,
  • D vitamini,
  • K vitamini,
  • C vitamini cilt sağlığı için kullanılması gereken takviyeler arasındadır.

Özellikle E vitamini cilde nem kazandırma ve cilt yüzeyini korumada son derece etkilidir. B vitamini ise içerisinde bulunduğu kolajen sayesinde ciltte oluşan sarkma ve kırışıklık gibi cilt kusurlarıyla başa çıkar. Yaşa bağlı oluşan bu olumsuz etkileri giderme konusunda önemli bir görev üstlenir. C vitamini ise cildin görünümünün parlamasına katkı sağlar.

A vitamini cildin kurumasını engeller ve ciltte bulunan sebumu dengeleyerek siyah bokta oluşumunu engeller. D vitamini cilt hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir. K vitamini ise ciltte oluşan yara ve morlukların kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur.

Vitamin takviyesi alabileceğiniz cilt bakım ürünlerini tercih etmeniz, her anlamda cildiniz için öngöremediğiniz sorunları çözmenize yardımcı olacaktır.

Bunun yanı sıra günlük bakım rutinleriyle olası dış etkenlerden cildiniz adına tam koruma sağlayabilirsiniz. Cilt tipinize ve yaşınıza uygun aradığınız birçok ürünü bulabilirsiniz.

 

LAVANTA SABUNU NE İŞE YARAR, NASIL KULLANILIR?
DERMATOLOGLARDAN 6 PRATİK YAZ CİLT BAKIMI İPUÇLARI
Sepetim
Kapalı İstek Listesi
Kapalı Son Görüntülenen
Kategoriler
Gönder